петак, 5. јануар 2018.

KRSNI ŽIVČANI SPLET ( PLEXUS SACRALIS )

Krsni živčani splet nastaje spajanjem prednjih grana IV i V slabinskog (L4 - L5) i I, II, III krsnog živca (S1 - S3). Bočnim granama oživčava neke od mišića bedra i kožu zadnje strane butine. Završna grana ovog spleta je sedalni živac (n. ischiadicus), koji se pruža zadnjom stranom buta i u zatkolenoj jami se deli na dve završne grane, golenjačni i zajednički lišnjačni živac. Golenjačni živac (n. tibialis) se pruža zadnjom stranom potkolenice i u predelu tabana. Oživčava, uglavnom, mišiće i kožu zadnje strane potkolenice i tabana. Zajednički lišnjačni živac se u visini vrata lišnjače (collum fibulaedeli na površni i duboki lišnjačni živac (n. peroneus superficialis et n. peroneus profundus) koji oživčavaju mišiće prednje i spoljašnje grupe potkolenice, mišiće gornje strane stopala i kožu ovih predela.
Živac predstavlja skup nervnih vlakana koja čine jedinstvenu celinu. Nervna vlakna koja prenose nadražaje prema centralnom nervnom sistemu nazivaju se ushodna, senzitivna. Nervna vlakna koja prenose nadražaje od centralnog nervnog sistema prema periferiji su nishodna, motorna. Mnogi živci imaju senzitivna i motorna vlakna pa se označavaju kao mešoviti živci. 
Živčani čvorovi (ganglioni) pridodati su moždanim i kičmenim živcima, a sastoje se iz velikog broja tela nervnih ćelija, koje čine njihov funkcionalni deo.







Anđela Janićijević I/3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...