недеља, 7. јануар 2018.

Komedije Arhajskog doba

Mnoge knjige, kao sto i sami znate, jesu pisane na latinskom jeziku i prevodile su se na razne jezike. Ranije su se ljudi naucno sporazumevali preko latinskog jezika i na taj nacin prenosili saznanja i dostignuca pisajuci knjige na latinskom. Ovde sam izdvojila neke literature iz Arhajskog doba, koja u slobodno vreme mozete procitati.

Cup (Aulularia)
je latinski naslov komedije rimskog knjizevnika Tita Makcija Plauta, koja se sastoji od prologa i pet cinova. Na srpskohrvatski se, izmedju ostalog, prevodi kao Cup sa blagom ili samo Cup te kao Komedija o loncicu, Skrtac ili Tvrdica.
Datiranje je nesigurno, no koze se pretpostaviti da je prikazana oko 200 p.n.e. Premda je komedija sacuvana nepotpuno i izvorni zavrsetak je izgubljen, ona je bila toliko slavna, da je u 15. veku humanista Antonio Urceo osetio potrebu da joj dopise uobicajeni srecni zavrsetak, koji je postao klasican, pa se i danas cesto ukljucuje u izdanja ovog Plautovog komada. Slava ove komedije nije potamnela ni u 17. veku, tako da je veliki francuski dramaticar Moliere po uzoru na nju napisao svoje remek-delo Skrtac.


Bliznaci (Menehmi)
je komedija rimskog knjizevnika Tita Makcija Plauta, sastavljena od pet cinova i prologa. Nosi naslov po imenu dva glavna lika- dva brata blizanca, Menehma iz Epidamna i Menehma iz Sirakuze. Smatra se jednom od najboljih Plautovoh komedija. Komedija, u cijem se sredistu nalazi motiv zamene identiteta, govori o otmici Menehma i kao deteta i o dogadjajima koji kasnije uslede, a koji na kraju omoguce dvojici sretnu izajedno se vrate u domovinu. Oko istog imena i identicnog izgleda dva blizanca Plaut gradi komediju zabune, zanrovski slicnu s Amfiteionom i Bakhidama: pojava Menehma II u Epidamnu zbog njegove uporne potrage za bratom, koji je tu sebi izgradio novi zivot, izaziva zabunu i nuzno pokrece citav niz komicnih situacija.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...