недеља, 28. јануар 2018.

Bela rada - Bellis perennis




Bela rada je lekovita biljka jer sadrzi saponine, gorke supstance, eterična ulja i tanine, a koristi se za pripremanje čaja za lečenje disajnih organa (protiv kašlja, astme itd.). Takođe je i medonosna biljka. Odgajivanjem je proizvedena forma hortensis, koja se koristi kao ukrasna biljka širom sveta. Iako liči na kamilicu, nemojte se prevariti – to je potpuno druga biljka, i njena svojstva su potpuno drugačija od svojstava kamilice.

Tinktura od bele rade:

Dve do tri šake usitnjene biljke natopite u litri rakije i čuvajte tri nedelje. Tinkturu povremeno promešajte. Posle toga procedite i koristite.


Tonik za negu zrele i umorne kože:

Kašiku suvih glavica cvetova bele rade prelijte sa 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.




Mast za zglobove:

Izgnječite listove bele rade i dodajte polovinu količine listova crnog sleza. Smešu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procedite kroz krpu direktno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.


Bela rada kao namirnica

Listovi bele rade su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, čorbama i jelima od povrća. Posebno su ukusni izmešani sa svežim sirom. Nemci salatu od listova bele rade smatraju podjednako ukusnom kao onu od zelene salate. Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u sirćetu, i koristiti umesto kapara. Glavice cvetova također su jestive pa se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.






Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...