недеља, 31. децембар 2017.

ŽELUDAC (GASTER)


Želudac je prošireni deo sistema organa za varenje koji se pruža od završnog dela jednjaka do početnog dela tankog creva. Želudac se nalazi odmah ispod prečage i levog režnja jetre i potpuno je obmotan trbušnom maramicom.







Na želucu se razlikuje prednji i zadnji zid, desna  i leva ivica i dva otvora. Predji zid (paries anterior) naleže na prečagu, levi režanj jetre i prednji trbušni zid. Zadnji zid (paries posterior) naleže na gušteraču, levi bubreg i levu nadbubrežnu žlezdu. Između zadnjeg zida želuca i organa koji su iza njega nalazi se duboki špag peritonealne duplje, opornjačka kesa (bursa omentalis). Ulazni otvor ove kese (foramen omentale) nalazi se na desnoj strani, između portne vene i donje šuplje vene. Ivice želuca su desna mala i leva velika krivina. Mala krivina želuca (curvatura gastrica minor) je izdubljena, konkavna  ivivca želuca na kojoj se pripaja mali opornjak (ometum minus). Velika krvina (curvatura gastrica major) je ispupčena, konveksa ivica  želuca sa koja se slobodno spušta veliki opornjak (omentum majus). Gornji, ulazni otvor (ostium cardiacum) predstavlja mesto spoja završnog dela jednjaka i želuca. Donji, izlazni otvor, (ostium pyloricum) je otvor između želuca i početnog dela tankog crve, dvanaestopalačnog creva (duodenum).






Želudac ima oblik slova ,,J" pa mu se opisuju dva dela-uspravni i horizontalni. Uspravni deo gradi telo želuca(corpus gastricum) a deo iznad ulaznog otvora naziva se dno želuca (fundus gastricus). Horizontalni deo je pilorični deo (pars pylorica) i čine ga levi, širi deo, pilorični trem (antrum pyloricum) i desni, uži deo, pilorični kanal (canalis pyloricus). Pilorični kanal se završava piloričnim otvorom na koji se nastavlja duodenum. Želudac je peritonealnim duplikaturama, odnosno vezama, spojen sa susednim organima, jetrom, prečagom, slezinom i poprenim kolonom.

2 коментара:

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...