субота, 30. децембар 2017.

💊POVIŠENA TELESNA TEMPERATURA I ANTIPIRETICI💊


  • Antipiretik(antipyretic) je lek koji se koristi za snižavanje povišene telesne tempereature. Ibuprofen (Brufen) i Paracetamol (Paracet, Eferalgan, Febricet…) su dva najčešće korišćena preparata za snižavanje temperature. Brufen se daje oralno tj. u vidu sirupa(sirupus), a Paracetamol može da se primeni i kao čepić u vidu supozitorija(suppositorium).
  • Sem za snižavanje povišene telesne temperature,neki antipiretici se koriste za ublažavanje bola,kao što su aspirin i paracetamol.       
                       
                        POVIŠENA TELESNA TEMPERATURA 

  • Pririodni antipiretici∶ 
  • 🌟čokolada
    🌟nar
    🌟badem 
    🌟čili 
    🌟koren drena 
    🌟đumbir
    🌟malina
    🌟brusnica
    🌟tuširanje u hladnoj vodi i hladne obloge koriste se kada nema potrebe za antipiretikom.
  • Povišena telesna temperatura može biti znak različitih bolesti, a najčešće virusnih ili bakterijskih infekcija. Skok telesne temperature znak je da se organizam bori protiv neprijatelja, ali je ne treba obarati sve dok ne pređe dozvoljenu granicu. Međutim,ako snižavamo temperaturu onda kad to nije potrebno, rizikujemo da zamaskiramo simptome oboljenja!
  • Ipak, postoje određene situacije kad lekari preporučuju obaranje i blago povišene, takozvane subfebrilne temperature, najčešće kod dece koja su ranije imala fras, kod trudnica, kao i kod osoba s poremećajem funkcije srca(cor), mozga(cerebrum) i pluća(pulmonales).
  • Danas se u slučaju povišene temeperature kod dece preporučuje upotreba paracetamola, ali samo ukoliko je temperatura viša od 38,5 °C i ako prirodne metode za njeno obaranje ne pomažu. Pritom se striktno treba držati uputstva o doziranju leka.




  • Aspirin se nekad koristio kao prvi izbor za skidanje temperature i kod dece, ali se danas zna da može izazvati ozbiljne komplikacije, te ga pedijatri nikako ne preporučuju. Acetilsalicilna kiselina (aspirin) kod dece koja imaju  neku virusnu infekciju može dovesti do Rejovog sindroma (pojava masne jetre i oštećenje mozga), a takođe može maskirati bol.
    • Odrasli koji dugo koriste aspirin protiv bolova često dobijaju čir na želucu(ulcus gaster) i  krvarenje(haemorrhagia) i to unutrašnjih, a dokazano je da neumerena upotreba ovog leka može uzrokovati i moždani udar(apoplexia cerebri). Aspirin može da izazove i zujanje u ušima, a nikako ne sme da se kombinuje s nekim lekovima, poput pojedinih antidepresiva.




  • Ukoliko je potrebno oboriti temperaturu, najbezazlenije i najefektnije jeste koristiti kombinaciju antipiretika i hladnih obloga, odnosno tuširanja mlakom vodom. Deci se, zbog najmanje nuspojava, uglavnom daje paracetamol. On uzrokuje retke komplikacije, ali u toksičnim dozama izaziva oštećenje jetre. To se, međutim, češće dešava kod odraslih nego kod dece, budući da mališani imaju više glutationa, za koji se veruje da štiti od hepatotoksičnosti paracetamola. Ipak, paracetamol je i dalje najčešći uzrok trovanja odojčadi i male dece u SAD – usled predoziranja. 

  • Izuzev paracetamola,često se koristi i ibuprofen za snižavanje telesne temperature,kao i kombinacija ibuprofena i paracetamola kod dece. 

    • Povišena telesna temperatura naš je prijatelj sve dok se kreće u granicama koje su bezbedne. Kad temperatura padne ispod 35 °C ili prekorači 41. podeljak, može doći do oštećenja ćelija. Temperatura do 39 °C kod odraslih i do 38,5 °C kod dece smatra se opasnom i treba da se snižava samo fizičkim postupcima (tuširanje mlakom vodom, hladne obloge…). Vrlo je važno istaći i da povišena telesna temperatura nije obavezan znak daje potrebno uvođenje antibiotika, jer je  često u pozadini samo virusna infekcija, te se uzimanje antibiotika na svoju ruku nikako ne savetuje. Istraživanja su čak pokazala da će deca duže bolovati,ako im je prilikom skoka temperature uključen antibiotik. Lekari savetuju da osobe koje dobro podnose povišenu temperaturu ne moraju žuriti s njenim obaranjem, jer upravo ona pomaže da specifični imunitet sazri i pre stupi u akciju. Ukoliko temperatura raste i prelazi dozvoljenu gornju granicu, ne treba odmah posezati za lekovima, naročito ne bez konsultacije s lekarom. Najpre se treba raskomotiti, istuširati se mlakom vodom (nikako hladnom) i popiti dosta tečnosti. Lekove za snižavanje temperature nemojte uzimati samoinicijativno i obavezno se držite preporučene doze, jer u suprotnom mogu imati neželjeni efekat i zamaskirati kliničku sliku. Kad je povišena temperatura u pitanju, najvažnije je otkriti uzrok njenog rasta i uključiti adekvatnu terapiju za osnovnu bolest.


    • DOZIRANJE: Uobičajeni dozni interval – vremenski razmak između dve doze istog leka je šest sati. Kada je temperatura visoka i često ”skače”, taj interval može da se smanji na četiri sata. To znači da isti lek može da se da maksimalno šest puta za 24 sata (na četiri sata). Naravno, potrebno je poštovati doziranje, koje je najbolje precizirati sa pedijatrom. Uz lekove se preporučuje i rashlađivanje – lagano oblačenje i tuširanje mlakom vodom (kada zatreba).


    Nađa Femić I/5

    Нема коментара:

    Постави коментар

    UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...