MORFOLOSKE KARAKTERISTIKE ENDOKRIVNOG SISTEMA
Endokrivne zlezde,zlezde sa unutrasnjim lucenjem,razlikuju see po nacinu razvitka,polozaju,obliku I velicini od ostalih zlezda.Endokrivne zlezde ne poseduju sistem izvodnih kanala vec bogatu mrezu krvnih sudova,posebno kapilara kojima hormoni,koje luce ove zlezde,dospevaju do skoro ovih celija organizma. Krvni sudovi endokrinih zlezda su veoma porazni,cesto su I mestimicno prosireni I tu su u neposrednom dodiru sa zlezdanim celijama sto omogucava lako unosenje hormona u krvne sudove.
Endokrivne zlezde celije mogu biti pojedinacno rasute unutar pojedinih organa(endokrinih deo gusterace)ili pak mogu biti grupisane u zlezdane grupe I posebno organe ,endokrine zlezde. Endokrine zlezde su:stitasta zlezda(glandula thyroidea),paratiroidne zlezde(glandula parathyroideae),hipofiza(glandula pituitaria),nadbubrezne zlezde(glandula suprarenales),polne zlezde ,semenik(testis) I jajnik (ovarium) i endokrini deo gusterace(pancreas).
STITASTA ZLEZDA(glandula thyroidea)
Ovo je najveca endokrina zlezda I nalazi se u prednjem delu vrata,prislonjena uz bocne zidove grkljana(larynx) i pocetnog dela dusnika (trachea). Sastoji see iz desnog I levog reznja(lobus dexter et lobus sinister) koji su kruskolikog oblika,a ciji su siri krajevi okrenuti nanize. Reznjevi su spoken jednim suzenim delom(isthmus)koji se nalazi blize donjim polovima reznjeva zlezde,a ispod prstenaste hrskavice pocetnog dela dusnika (trachea). Tezina over zlezde se krece od 20 do 40 grama,I nesto je veca kod zena,(najduzi promer reznjeva ove zlezde iznosi oko 6 cm). Prednja strana stitaste zlezde je pokrivena kozom I fascijom tako da se moze lako opipati,posebno u slucajevima kada je uvecana.Reznjevi ove zlezde su obojeni kapsulom I fascijom I vezani su za grkljan I dusnik,tako da prate njihove pokrete pri govoru I gutanju. Stitasta zlezda je izradjena od veceg broja zlezdanih mehurica(foliculi) koji su ispunjeni polutecnom belancevinastom supstancijom koja sadrzi hormone stitaste zlezde-tiroksin I trijodtironin.
Нема коментара:
Постави коментар