среда, 6. децембар 2017.

MIŠIĆI PODKOLENICE

Mišići podkolenice su podeljeni u tri grupe: prednju, spoljašnju i zadnju. Ovi mišići se svojim gornjim krajevima pripajaju uglavnom sa kostima podkolenice i nastavljaju se dugim žilastim tetivama koje prelaze u stopalo na kome se .

U prednjog grupi mišića naleze se četiri: prednji golenjačni (m. tibialis anterior), dugi opružač prstiju (m. extensor digitorum longus), dugi opružač palca (m. extensor hallucis longus) i trčeći l lišnjačni mišić (m. peroneus tertius). Sve ove mišiće inerviše duboki lišnjačni živac (n. fibularis profundus).

U spoljašnjoj grupi nalaze se dva mišica, a to su dugi lišnjačni (m. peroneus longus) i kratki lišnjačni (m. peroneus brevis) koje inerviše površni lišnjačni živac (n. fibularis superficialis).o





U zadnjog grupi mišići se nalaze u dva sloja. Površni sloj čine troglavi mišić lista (m. triceps surae) koji je izgrađen od dva mišića: dvoglavog lisnog mišića (m. gastrocnemius) i lisnog mišića (m. seleus) i tabanski mišić (m. platnaris). Ovi mišići se spajaju svojim donjim krajevima i prelaze u snažnu Ahilovu tetivu (tendo calcaneus- achilis), koja se pripaja na petnoj kosti. Svojim dejstvom troglavi mišić lista podiže telo. 


U dubokom sloju nalaze se četiri mišića: zatkoleni (m. popliteus) , dugii pregibač prstiju(m. flexor digitorum longus), zadnji golenjačni (m. tibialis posterior) i dugi pregibac palca ( m. flexor hallucis longus). Svi mišiči ove grupe oživčeni su golenjačnim živcem (n. tibialis).



                                                            Nikola Nikolic I1




Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...