субота, 23. децембар 2017.

INFEKCIJE KOZE-uzroci,simptomi i lecenje gljivica

Infekcije koze, bilo da ih izazivaju gljivice ili bakterije, veoma su rasprostranjenje. One ne biraju ni pol ni starost, a znaju biti vrlo uporne i neprijatne po obolelog. Svrab, neprijatni mirisi, crvenilo na kozi, ljustenje, sve su to simptomi koji prate pomenuto stanje koze, a u lecenju koznih infekcija mogu Vam pomoci dermatolozi.


Koza je nas najveci organ koji nas stiti od negativnih spoljasnjih uticaja. Medjutim, bas zato sto je koza prva na udaru kada je rec o sprecavanju patogena da dospeju u organizam, podlozna je infekcijama. Infekciju koze mogu izazvati  gljivice, a redovna pravilna nega tela, bas kao i nega lica, mogu spreciti pojavu ovih koznih bolesti.

  • Gljivične infekcije kože

1.Sta su gljivice?
Gljivice – fungi su mikoorganizmi biljnog porekla koji ne sadrže hrolofil, pa nemaju sposobnost fotosinteze, što znači da žive kao saprofiti ili paraziti na ljudima, zivotinjama ili biljkama, jer ne mogu da sintetisu hranjive sastojke. U prirodi ih ima svuda – u vodi, vazduhu, zemlji, a prenosioci mogu biti i kućni ljubimci – zoofilni tipovi gljivica.

2.Ucestalost gljivicnih infekcija koze
Problemi sa kozom, kao rezultat gljivicne infekcije, veoma su cesti. Njihovoj pojavi pogoduju visoke temperature i velika vlaznost vazduha. Iako, u najvecem broju slucajeva, nije opasna po zivot, ova vrsta kozne infekcije moze, ukoliko se pravovremeno ne leci, da narusi zdravlje.

3.Simptomi gljivicnih infekcija koze

Najcesce gljivicne infekcije zbog kojih se pacijenti javljaju su:
  • Pityrosis versicolor – lisajevi
  • atletsko stopalo
  • gljivice na noktima
  • Tinea corporis

Pityrosis versicolor – lisajevi

Pityrosis versicolor, u narodu poznatiji kao lisajevi na kozi, su blaga, hronicna i povratna infekcija koze koju izaziva gljivica Malassezia furfur (Pityrrosporum orbiculare, ovale). Ova gljivica i inace se nalazi na kozi ljudi, ali u nekim uslovima dovodi do oboljenja.Do ove infekcije koze dolazi zbog pojacanog znojenja, visokih temperature i nosenja odece koja smanjuje respiraciju. Ovo oboljenje koze nije zarazno, a nacesce se javlja na gornjem delu trupa, nadlakticama i vratu.
 Atletsko stopalo
Atletsko stopalo je gljivicna infekcija koze koja se javlja na tabanima i izmedju prstiju na nogama. Najcesce se javlja kod osoba koje se bave sportom jer joj pogoduje pojacano znojenje stopala. Manifestuje se kroz perutanje i vlazenje koze koja je zahvacena gljivicom. Ova vrsta gljivicne infekcije je zarazna.
Gljivice na noktima
Gljivična infekcija na noktima je zarazna i predstavlja zadebljanje i krnjenje nokatne površine. Nokat poprima žućkastu boju i zadebljava, a infekcija se, ako se ne leči na vreme, širi i na ostale nokatne ploče.
Tinea corporis
Tinea corporis je zarazna gljivicna infekcija na telu koja se javlja na podrucju trupa i gornjih ekstremiteta. Manifestuje se kao svrab i crvenkasti osip koji se pojavljuje u pravilnim krugovima sa jasnim granicama. Razlikuju se povrsni i dubinski oblici oboljenja.

4.Kako leciti gljivicne infekcije na kozi

Lecenje gljivicnih infekcija zavisi od nekoliko faktora – starosti pacijenta, vrste gljivca, mesta na kojem se infekcija pojavila… S obzirom na to da je i u lecenju i u prevenciji veoma vazno dobro odrzavati higijenu koze, tokom lecenja se preporucuje koriscenje lekova u vidu sampona i krema. Tome se dodaje terapija u vidu tableta ili kapsula, a sve cesce se u terapiji koristi laser. .
Vazno je naglasiti da su, ukoliko je gljivicna infekcija zahvatila kozu obraslu dlakama ili nokatnu ploču, tada terapija i lečenje dugotrajni, odnosno potrebno je da traju i po nekoliko meseci.

5.Kako spreciti gljivicnu infekciju koze
  • Spreciti pojacano znojenje i detaljno odrzavati higijenu odgovarajucim sredstvima.
  • Ne nositi tudju obucu.
  • U letnjem periodu nositi laganu i siroku odecu, kao i otvorenu obucu.
  • Na javnim mestima kao sto su sportski klubovi, bazeni i zajednički tusevi nositi obucu, odnosno ne ici bos.
  • Ako se na kozi pojavi perutanje ili crvenilo, odmah se obratite dermatologu.
  • Kada se javi opadanje dlake kod kucnih ljubimaca obratite se veterinaru, jer može biti rec o gljivicnoj infekciji.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...