понедељак, 25. децембар 2017.

ČUVANJE SUPSTANCI I SIROVINA 

ZA IZRADU LEKOVA

  • U stručnoj literaturi se navode sledeće preporuke:
-za izradu galenskih i magistralnih lekova, supstance se u apoteci mogu cuvati u originalnom pakovanju ili u stojnicama. Prilikom otvaranja pakovanja supstance, farmaceut je obavezan da izvrši identidikaciju prema farmakopejskim i drugim stručnim propisima, o čemu treba voditi evidenciju;

-stojnica u kojoj se čuva supstanca treba da bude čista, suva i prilagođena osobinama supstance koja se u njoj čuva (materijal od kog je izrađena stojnica ne sme da reaguje sa sadržajem stojnice niti da na bilo koji način menja njegova svojstva). Stojnice su najčešće, stakleni sudovi sa poklopcem ili stakleniim brušenim čepom. U stojnicama širokog grla (vitrum collo amplo) se čuvaju praškaste supstance, dok se u stojnicama uskog grla čuvaju tečne supstance. Polučvrste supstance koje imaju konzistenciju masti čuvaju se u stojnicama od porcelana sa pravim ili zaobljenim poklopcem (stojnice bez grla). Na stojinici treba jasno navesti naziv supstance i pažljivo prepisati druge podatke sa originalnog pakovanja.

STOJNICE
-uslove čuvanja supstance, koji se odnose na originalno pakovanje, propisuje sam proizvodjač. Za svaku odicinalnu supstancu farmakopeja preporučuje uslove i temperaturu čuvanja.

  • Ph. Jug. IV propisuje:
  1. lekovi (supstance) slabog delovanja (Remedia, Remedia indiferentia) se čuvaju u dobro zatvorenim posudana, na suvom mestu, zaštićeno od direktne svetlosti na temperaturi od 25°C. Pri signiranju ovih lekova, naziv lekovite supstance/preparata je označen crnim slovima na belom polju:
    SIGNIRANJE LEKOVA(SUPSTANCI) SLABOG DELOVANJA
  2. lekovi (supstance) jakog delovanja (Remedia separanda) se čuvaju odvojeno od ostalih lekova, na sobnoj temperaturi (od 15° - 20°C) i tamnom mestu. Na signaturi se navodi oznaka jednog krsta () ispred naziva lekovite supstance, naziv lekovite supstance/preparata označen je crvenim slovima na belom polju, a jos se navode i najveća pojedinačna (N.P.D.) i najveća dnevna (N.D.D.) doza leka:
    SIGNIRANJE LEKOVA (SUPSTANCI) JEKOG DELOVANJA
  3. lekovi (supstance) vrlo jakog delovanja (Remedia claudenda) ili otrovi (Venena) se čuvaju odvojeno od ostalih lekova i pod ključem, na sobnoj temperaturi i tamnom mestu. Signatjra je crne boje i sadrži oznaku dva krsta (††) ispred naziva lekovite supstance/preparata koji su ispisani belim slovima, a navode se i najveća dnevna i najveća pojedinačna doza leka:
    SIGNIRANJE LEKOVA (SUPSTANCI) VRLO JAKOG DELOVANJA ILI OTROVA
  4. opojne droge (Remedia paragrafica) i lekovi koji ih sadrže se u apoteci čuvaju pod ključem i obezbeđeno od pristupa neovlašćenih lica. Signiraju se kao lekovite supstance/preparati jakog ili vrlo jakog delovanja, uz dodavanje znaka paragrafa (§):
    SIGNIRANJE OPOJNIH DROGA I LEKOVA KOJI IH SADRŽE
  • Radioaktivne supstance i preparati se čuvaju u posebnim prostorijama bolničkih apoteka radioloških i onkoloških instituta, u posebnim kontejnerima koji su nepropusni za radioaktivno zračenje. Obeležavaju se crvenim segmentiranim trolistom na žutom polju.
    SIGNIRANJE RADIOAKTIVNIH SUPSTANCI I PREPARATA
     
  • Lako zapaljive i lako isparljive supstance se čuvaju u originalnoj ambalaži dobavljača u odvojenim prostorijama ili ormarima koji su za tu svrhu prilagođeni i propisno obeleženi.
  • Kisele supstance se čuvaju u staklenim bocama sa staklenim brušenim čepom, jer hagrizaju plutane zatvarače. 
    BOCA SA STAKLENIM ČEPOM
  • Baze i druge supstance koje imaju alkalni karakter se čuvau u staklenim bocama sa gumenim čepom, jer mogu slepiti stakleni zatvarač za bocu, pa je njeno otvaranje nemoguće.
    BOCE SA GUMENIM ČEPOM
  • Hidroskopne supstance se čuvaju u staklenim bocama sa gumenim čepom ili zatvorene plutanim zatvaračem zalivenim (zatopljenim) parafinom.
    BOCA SA PLUTANIM ČEPOM
  • Biljne droge se čuvaju u originalnoj ambalaži na suvom i tamnom mestu, zaštićeno od prašine i insekata.
    BILJNE DROGE


Katarina Mladenović I5











Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...