среда, 27. децембар 2017.

Ćelija (cellula)

Ćelija ( cellula) jeste najmanja anatomska i funkcionalna jedinica našeg tela, sposobna da obavlja određenu aktivnost. Sastoji se od protoplazme, koja je složen vodeni rastvor koji pored belančevina sadrži neorganske soli i složene organske materije, belančevine (proteine), masti, ugljene hidrate i vitamine. Oko svake ćelije nalazi se izvesna količina tkivne tečnosti (koja je okružuje). Toj tečnosti ćelija predaje produkte svoje aktivnosti- otpadne materijale. Prema tome, ćelija je vrlo aktivna jedinica koja prima hranljive materije koje čovek unese u organizam, prerađuje ih i koristi za sopstvene potrebe, tj. za izgradnju protoplazme, stvaranje produkta itd., dakle za život i obnovu organizma. Koristeći sve te materije, ćelija raste i razmnožava se. Unete materije mogu se upotrebiti i za zamenjivanje istrošenih delova ćelije. Ta konstruktivnost rasta i razmenjivanja istrošenih delova ćelije naziva se anabolizam.
                               
Osim toga, ćeliji je potrebna energija za sopstvenu aktivnost. U tu svrhu ona troši jedan deo unetih materija, kao što motor troši "gorivo". Znači, u ćeliji se razlažu hranljive materije i oslobađa energija. Ova funkcija razlaganja materija u ćeliji naziva se katabolizam.
Anabolizam i katabolizam ćelije predstavljaju njenu aktivnost u razmeni materija koja se naziva metabolizam.
                                                     

Oko 60% tela odraslog čoveka cini sastoji se iz vode u kojoj su rastvorene soli i druge materije . Ovakva tečnost nalazi se delimično u ćelijama, a delimično van njih. Dve trećine tečnosti našeg organizma nalazi se u samoj ćeliji, to je intracelularna tečnost bogata belančevinama i solima. Jedna trećina tečnosti nalazi se u međućelijskim prostorima, okružujući svaku ćeliju kao intersticijalna tečnost. Oko jedne četvrtine ove tečnosti nalazi se u krvnim sudovima kao krvna plazma.

Ćelija se sastoji od:

Citoplazma.

To je materija vrlo složene mikroskopske građe u kojoj se nalaze brojne organele. U citoplazmi se nalaze sledeće strukture:

-mitohondrije- okruglaste formacije neprailnog oblika, koje služe u kataboličkim procesima ćelije.

-Goldžijev aparat- čine posebnu strukturu citoplazme u obliku kanalića i nalazi se u blizini jedra; obavlja sekretornu funkciju ćelije.

- osnovna citoplazma- kompleks koloidnih materija u kojima se nalaze ostale strukture; posebno je povezana sa svim funkcijama anabolizma ili sinteze u ćeliji;

-centrozom- deo citoplazme koji se nalazi u blizini jedra i predstavlja centar od koga polazi određena aktivnost ćelije prilikom njene deobe; u obliku je loptice od koje se zrakasto u svim pravcima pružaju vlakna.


                                            

Ćelijska opna.

To je opna koja obavija ćeliju, ali to nije neki nepromenjivi, čvrst oklop, već jedan promenjivi sloj citoplazme koji obavlja mnoge važne funkcije. Ona deluje kao polupropustljiva membrana koja propušta izvesne materije i omogućava im ulazak u ćeliju, dok druge zadržava, i obratno, izvesesne materije propušta u spoljnu sredinu a druge ne propušta. To je i veoma važna funkcija u procesu razmene materija koja omoućava očuvanje hemijske strukture ćelije.

                                               
  

Jedro. (nucleus)

Jedro je deo ćelije ovalnog oblika okružen citplazmom i odvojen od nje jedarnom opnom koja ima sličnu ulogu kao i ćelijska opna. Jedro sadrži specijalnu belančevinastu materiju koja se prilikom bojenja preparata ćelije intezivno i karakteristično boji, pa se naziva hromatin. Hromatinska materija izgrađuje u jedru posebno telašce, nazvano jedarce (nucleolus) i štapićaste formacije, koje se nazivaju hromozomi; oni su veoma značajni u životnim funkcijama ćelije. U njima se nalaze sitne čestice nazvane geni pomoću kojih se prenose određene nasledne osobine. Broj hromozoma u ćeliji je stalan i karakterističan za svaku vrstu živih bića. Čovek ima 23 para hromozoma, odnosno  46 hromozoma.

                                               




                                                                                                                               Martin Đošić 1/5





















Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...