среда, 6. децембар 2017.

BRAHIOCEFALIČNO STABLO

Brahiocefalično stablo(truncus brachiocephalicus)

-To je najveća grana luka aorte koja se pruža naviše ka desnom grudno-ključnom zglobu.Deli se na dve završne grane,desnu zajedničku karotidnu arteriju(a. carotis communis dextra) i desnu potključnu arteriju(a. subclavia dextra)

___________________________________________

Zajednička karotidna arterija(a. carotis communis)

-Zajednička karotidna arterija je paran krvni sud koji na desnoj strani nastaje iz brahiocefaličnog stabla,a na levoj se odvaja direktno iz luka aorte.Ova arterija se pruža naviše kroz prednji deo vrata,i u visini gornjeg dela grkljana račva se u dve završne grane,spoljašnju i unutrašnju karotidnu arteriju.
______________________________________

Spoljašnja karotidna arterija(a. carotis externa)

-Pruža se naviše ka uglu donje vilice,prolazi kroz prednji deo vrata i završava se u visini zadnje ivice vrata donje vilice(colum mandibulae) podelom na dve završne grane, gornjoviličnu(a. maxillaris) i spoljašnju slepoočnu arteriju(a. temporalis superficialis).Ova arterija ima brojne bočne grane,od kojih su najvažnije,jezična arterija(a. lingualis) i arterija lica(a. facialis).
___________________________________________

Unutrašnja karotidna artrerija(a. carotis interna)

-Pruža se naviše kroz prednji predeo vrata,bočno od ždrela,sve do baze lobanje. Zatim,prolazi kroz karotidni kanal na slepoočnoj kosti i ulazi u srednju lobanjsku jamu.Unutrašnja karotidna arteruha na bazi mozga daje dve završne grane, prednju i srednju moždanu arteriju(a. cerebri anterior et a. cerebri media).Njena najveća bočna grana je očna arterija(a. ophthalmatica).
___________________________________________
potključna arterija
Potključna arterija(a. subclavia)
kičmena arterija
-Grana se u veći broj bočnih grana.Najvažnija bočna grana je kičmena arterija(a. vertebralis).

_________________________________________________________________________________

Vukan Blažić I1   


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...