петак, 15. јун 2018.

Virak (lat. Alchemilla vulgaris)

       Virak (lat. Alchemilla vulgaris)
Narodna imena: Vrkuta, rosanica, biserak, gospin plašt, trava od ušljeme i plašt device Marije.
Botaničke karakteristike: Višegodišnja biljka. Ima kratak rizom iz koga raste prizemba lisna rozeta i polegnuta ili uspravna razgranata lisna stabljika koja naraste do 50 cm. Listovi su dlanasti, imaju dugu peteljku, nazubljeni su i imaju sjajne dlačice sa donje strane. Cvast je na vrhu u obliku grozda. Cvet je zelenkastožućkast. Cveta od maja do avgusta. Plod je oraščić.
Stanište: Raste u rubnim oblastima šuma i pored puta, na padibama i vlažnim livadama u višim planinskim predelima.
Upodrebljivi delovi biljke:  Stablo, lišće, cvet.
Hemijski sastav: Sadrži tanine, katehine, flavonoide, fenol karbonske kiseline I njihove derivate, lignin, lipide, vitamin C. Takođe sadrži gvožđe, bor, mangan, bakar, cink, molibden, nikl.
PRIMENA: Kod poremećaja menstruacije, belog pranja, genitalnih tegoba i nelagodnosti u prelaznim godinama, zajedno sa hajdučicom može da reguliše neredovni menstrualni ciklus. Ova lekovita biljka deluje tako što sakuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se i kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznice zbog zapaljene rane, kod zagnojene eane, pa i nelečenih i zapostavljenih čireva. On takođe otklanja slabost mišića i udova i pomaže kod malokrvnosti.
Način upotrebe: Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika biljke popari se sa četvrt litra vrele vode i ostavi da kratko odstoji.
Obloge: Odgovarajuća količina sveže biljke brzo se opere, izgnječi oklagijom I upotrebi kao oblog.
Dodatak vodi za kupanje: Za potpunu kupku uzme se 200g osušene ili nekoliko pregršti sveže bilke i stavi se u kofu sa hladnom vodom, da prenoći. Sledećeg dana se sve zagreje i doda vodi za kupanje.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...