петак, 15. јун 2018.

Alergija

Alergija je reakcija preosetljivosti nekog organa ili celog organizma na ponovno unošenje antigena. 
Alergija nastaje kao posledica ponovljenog susreta antigena sa prethodno stvorenim specifičnim antitelima od strane imunskog sistema.
Reč alergija (αλλεργια) je grckog porekla i nastala je spajanjem reči (grč. αλλος-alos-promenjen) i (grč. εργον-ergon-rad).


Alergeni - uzrocnici alergije
Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima i podeljeni su u nekoliko velikih grupa u odnosu na način na koji naš organizam dolazi u dodir sa njima:
  • kontaktni alergeni-contactus allergens (hemikalije, kozmetika, nakit..)
  • nutritivni alergeni-cibus allergens (hrana-orasi, kikiriki, čokolada, konzervansi i aditivi u hrani..)
  • respiratorni alergeni-allergens respiratoriorum (iz unutrašnje sredine, kuće, kao što je prašina i grinje, dlaka domaćih životinja ili iz spoljašnje sredine, kao što su poleni drveća, trava i korova).

Simptomi

Kada organizam preosetljive osobe dođe u kontakt sa alergenom u roku od nekoliko minuta, sati ili dana ispoljiće se simptomi alergije. U slučaju respiratorne alergije na polene, zrnca polena dospevaju do kože, sluznice oka, nosa, pluća i izazivaju sledeće simptome:
  • Koža – crvenilo, otok, osećaj svraba, osip
  • Oči – crvenilo, suzenje, svrab
  • Nos – kijanje, zapušenost, obilna vodenasta sekrecija, svrab
  • Grlo – osećaj slivanja sekreta, osećaj grebanja, svraba
  • Pluća – suvi kašalj, otežano disanje, gušenje.

Dijagnoza

U slučaju alergije na polene dijagnozu postavlja lekar na osnovu podataka koje daje pacijent o svojim tegobama, kao i na osnovu testova na koži ili iz krvi iz kojih se vidi da li pacijent ima antitela na određenu vrstu alergena polena. Ovi testovi se rade skoro u svakoj bolnici.

Lecenje
Većina alergijskih reakcija je blaga, ali neke vrste alergija, uključujući alergiju na hranu ili ubod insekata, imaju potencijal da izazovu ozbiljnu, po život opasnu reakciju organizma zvanu anafilaksa ili anafilaktički šok. Ovo je veoma hitno stanje i zahteva neodložnu terapiju. Znaci i simptomi uključuju: gubitak svesti (lipothymia), pad krvnog pritiska (hypotension), nedostatak vazduha (brevitas spiritus), osip po koži (cutis temere agere), nesvesticu (aut vertigo invaderet), brz i slab puls, mučninu (nauseam) i povraćanje (vomitu). Obavezno se javite se svom lekaru.
















Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...