понедељак, 30. април 2018.

Ženski polni hormoni


Ženski polni hormoni uslovljavaju rast i razvoj polnih organa,sekundarnih polnih osobina,reprodukciju, oblikovanje koštanog sistema i složenog ponašanja.Polni hormoni se pretežno luče u jajnicima.Nakon ovulacije folikul se puni krvlju (corpus rubrum), i sa okolnim ćelijama čini žuto telo (corpus luteum) koje traje do sledeće menstruacije, ili, u slučaju trudnoće, luči estrogene i progesteron, zajedno s posteljicom.

Резултат слика за estrogen
Сродна слика





Izlučivanje estrogena i progestagena je pod kontolom gonadotropina koje stvara hipofiza, regulacijom iz hipotalamusa.


Estrogen

Tri glavna estrogena su estradiol (najjači), estron i estriol. Estrogeni deluju preko receptora u materici, vagini i dojki, hipotalamusu i hipofizi, manje u jetri, bubrezima , srcu i dr.Tokom puberteta uslovljavaju razvoj polnih organa i sekundarnih polnih karakteristika.

Резултат слика за what does estrogen do

Progesteron
Progesteron se luči u žutom telu(corpus luteum) jajnika nakon ovulacije. Pod njegovim delovanjem endometrijum se menja kako bi postao spreman za implantaciju oplođenog jajašca.Ima ulogu i u nervnom sistemu i deluje na opuštanje čime se objašnjavaju promene u raspoloženju.Ima ulogu u regulaciji šećera u krvi i brojne druge.
Резултат слика за what does progesterone do


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...