понедељак, 30. април 2018.

Godži bobice

Godži bobice (Goji bobice) potiču sa Tibeta i u Aziji se koriste 6000 godina i smatraju je svetom biljkom. Imaju dugu tradiciju upotrebe u ishrani i prirodnoj medicini. Zapad se za njih zainteresovao poslednjih godina kada su istraživanja otkrila potencijal  bobica da poboljšaju opšte zdravstveno stanje i uspore proces starenja. Smatra se da su u 18 veku bile u Evropi, da ih je doneo jedan vojvoda iz Škotske.

Godži je drvenasta grmolika biljka. Plod je karakterističnog bobičasto-čokoladnog ukusa i duguljast je i uglavnom narandžaste boje veličine 1 – 2 cm. Goji bobica se jednostavno gaji. Mora biti zasađena na mestu koje ima bar 6 sati sunca tokom dana. Sadi se u proleće ili jesen na temperaturi od 20 – 25 stepeni Celzijusa. Razmak između sađenih biljaka treba da bude 1,5 – 2 metra. Sadi se u sveže iskopanu rupu i pripremljeno zemljište na dubini od 0,5 – 1,5 cm. Biljka se može orezivati pri rastu da bi bila kao žbun, ali se može pustiti i da raste nekoliko metara visoko. Cveta i rađa tokom prve vegetativne sezone, cvetovi su svetlo ljubičasti, a kako biljka stari imaće duži period plodonošenja. Posle 4 godine uglavnom daje najviše tokom vegetacije, od maja do oktobra. Ne zahteva puno nege i ne iziskuje velika ulaganja za sadnju i nije podložna štetočinama, bitno je da se zaliva. Razmnožava se semenom i reznicama.

Godži bobice mogu da se jedu sveže, sušene ili u obliku džema ili soka. Bogate su proteinima i antioksidantima. One sadrže sve esencijalne aminokiseline. U  svetu  ima 17 različitih vrsta godži bobica, a jedna od najzdravijih varijeteta je crni godži. Jedan gram crnog godžija  je kao da ste pojeli 28 grama borovnice, 50 grama crvenog godžija i 50 grama semena grožđa. Dnevna doza crnih godži bobica je 3 – 6 grama, a crvenih 20 – 30 grama.
Ove bobice su u narodu poznate kao vučje bobice i nazivaju ih još i crvenim dijamantom jer su izuzetno vredne za sveukupno zdravlje organizma. Sadrže i veliku količinu vitamina C i gvožđa, lutein koji je izuzetno bitan za vid, beta karoten, ciperon koji je dobar za srce i krvni pritisak, fizalin koji ima značajno mesto u borbi protiv hepatitisa B i leukemije. One nisu lek, ali dodatkom ishrani pomažu na razne načine.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...