Cvekla-(lat. Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris)
Cvekla (lat. Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) je povrće karakteristične
crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i ishrani. Kultivar je vrste Beta vulgaris iz familije loboda (Amaranthaceae). Njeno bogatstvo mineralima, ugljeni hidratima, mastima i belančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Takođe je bogata i vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno deluje kod malokrvnih osoba i dece.
Primena u medicini
Cvekla je biljka bogata zdravim sastojcima. Zato je odavno poznata i kao lekovita biljka koja se koristila u domaćinstvu. Takođe koristi se i u savremenoj medicini. Osnovna primena cvekle je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije. Zatim, koristi se u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Koristi se i pri regulaciji krvnog pritiska, obično ukoliko je nizak. Povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.
Kako je najzdravije uneti cveklu u organizam
Iako je mnogima najukusnija kuvana, nema dileme, cvekla je najzdravija ako nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta ona gubi svoje nutritivne vrednosti.
Smuti za dobro jutro
POTREBNO JE
1 sirova oljuštena cvekla, koren 1 sirovog celera, 1 šargarepa, 1 šolja bademovog mleka, 2 kašičice mlevenog lanenog semena, 1 kašika hidriranih čia semenki, 1 kašičica vanile
PRIPREMA
Isecite cveklu, jabuku i šargarepu na veće komade, te ih lagano izblendirajte. Dodajte sve ostale sastojke, pa dodatno izblendirajte.
Po želji možete dodati sok od svežeg limuna ili limete.
Sok možete piti ujutru, kao energetski napitak, sat vremena pre doručka ili posle podne, kao užinu.
Нема коментара:
Постави коментар