петак, 8. децембар 2017.

PRVA DEKLINACIJA U LATINSKOM JEZIKU

                                                                 PRVA DEKLINACIJA

Po prvoj (a-) deklinaciji u latinskom jeziku se menjaju imenice i pridevi ženskog roda koji u genitivu jednine imaju nastavak -ae. Nominativ jednine ovih imenica i prideva ima nastavak -a.
Sve imenica u latinski jezik se navode na sledeći način: prvo se navodi nominativ te imenice (npr.
stella), a zatim i oblik za genitiv (stellae). Kada se navedu oblici za nominativ i genitiv, sledi rod imenice: m.(čita se maskulinum) za muški rod, f.(femininum) za ženski i n.(neutrum) za srednji rod. Zatim se navodi značenje reči. U praksi, to ovako izgleda:
stella, stellae f. - zvezda; femina, feminae f. - žena ; nauta, nautae m. - mornar ; itd.
Često se pribegava skraćenom navođenju reči. Ono se razlikuje samo po tome što se piše samo genitivni nastavak (kod imenica prva deklinacija je to nastavak -ae, kod druga deklinacija -us ili -um i dr.) Pa to izgleda ovako:
stella, -ae f. - zvezda; femina, -ae f. - žena ; nauta, -ae m. - mornar ; itd.

Međutim, kada su imenice nepravilne, kakav je slučaj sa imenicama treća deklinacija, navodi se pun oblik. Npr. rex, regis m. - kralj. Navođenje genitivnog nastavka i roda je obavezno pri navođenju reči u rečnicima, zbog postojanja homonima (npr. malus - zlo i malus - jabuka). Razlika u ovim rečima je u rodu (zlo je muškog a jabuka ženskog roda). Posebno je važno navođenje kod imenica četvrte deklinacije, jer je oblik za nominativ isti kao i nominativu druge deklinacije na -us.

broj - >
V - padež
jedninamnožina
nominativstĕllăstĕllae
vokativstĕllastĕllae
genitivstĕllaestĕllārum
dativstĕllaestĕllīs
akuzativstĕllămstĕllās
ablativstĕllāstĕllīs
Imenice prve deklinacije su ženskog roda. Imenice muškog roda su izuzetak. Muškog roda su imena muških lica, naroda, reka, kao i muških zanimanja: Mūrēnă, Dŏlābĕllă, Scaevŏlă1, Porsenă (lična imena), Sequănă (reka Sena), Hădrĭă (Jadransko more), Persă (Persijanac), agricŏlă (zemljoradnik), nauta(mornar),collega, pirata(gusar), poëta(pesnik), athleta i scriba(pisar). Arhaični oblici genitiva jednine sa završetkom -ās očuvani su u izrazima: pater familias (domaćin), mater familias (domaćica), filia familias, filius familia. U obliku za dativ-ablativ množine imenice dea, filia, liberta imaju nastavak -ābus ukoliko se jave uz isti padež imenica istog korena, muškog roda koje se menjaju po drugoj deklinaciji (filius, deus, libertus): deis et deabus (ili deis deabusque), filiis et filiabus (ili filiis filiabusque), libertis et libertabus (ili libertis libertabusque). Ove imenice ženskog roda dobijaju nastavak -abus da bi se razlikovale od imenica muškog roda koje glase istovetno u obliku za dativ-ablativ množine. Imenice amphora (vrč) i drachma, preuzete iz starogrčkog jezika, u genitivu množine obično imaju nastavak -um. Kod imenica složenih sa -cola i -gena pesnici koriste -um za nastavak genitiva množine (caelicolum, terrigenum).

                                                                                                     Aleksandra Novkovic I3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...