понедељак, 11. децембар 2017.

Jezik (LINGUA)

Jezik( LINGUA) 

Jezik( lingua) je sluzokožno-mišićni organ smešten na donjem zidu usne duplje.Jezik ima prednji deo ili telo i zadnji deo ili koren. Telo jezika (corpus linguae) je pokretni deo koji je horizontalno postavljen.Koren jezika (radix linguae) je uspravno postavljen, nepokretni deo jezika koji je pričvršćen mišićima za donju vilicu (mandibula) i podjezičnu kost (os hyoideum), ždrelo i nepce.
Jezik se sastoji od vezivnog skeleta, mišića i sluznice. Vezivni skelet jezika je izgrađen od čvrstog vezivnog tkiva koje čini osnovu jezika. Mišići jezika, kojih ima 16, omogućavaju izvanrednu pokretljivost jezika što je važno za obavljanje funkcije gutanja i govora. Gotovo sve mišiće jezika oživčava XII moždani živac (n.hypoglossus). Sluznica jezika oblaže površinu jezika, tanka je i ružičaste boje a osetljiva je na različite nadražaje koje prima preko papila.Papile jezika predstavljaju čulne strukture koje primaju osećaje vezane za ukus, odnosno dodir, toplo, hladno i bol.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...