уторак, 19. јун 2018.

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS)


Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje. Upala debelog creva ili kolitis znatno može narušiti kvalitet života. To je hronična autoimuna bolest koja zahvata rektum, odnosno završni deo debelog creva, a nekada se može proširiti i na njegove ostale delove.
Ova bolest se može javiti u bilo kom životnom dobu, mada se najčešće javlja između 15. i 35. godine, kako kod muškaraca tako i kod žena. Potrebno je na vreme se obratiti lekaru i početi sa odgovarajućom terapijom.

Simptomi

Simptomi upale debelog creva zavise od toga koji je deo creva zahvaćen i u kojoj fazi se bolest nalazi. U početnoj fazi bolesti se javljaju blaži prolivi i bolovi u stomaku i povremena krvarenja iz debelog creva. Ako je u pitanju teški oblik kolitisa od simptoma se javljaju učestale krvave stolice, veoma jaki bolovi, visoka telesna temperatura i anemija. Često se gubi i na težini, a ako se ne leči na vreme ova bolest može imati fatalne posledice. U zavisnosti od uzroka nastanka upale, u pitanju može biti ulcerozni, infektivni, ishemijski ili mikroskopski kolitis.
Ulcerozni kolitis predstavlja autoimunu bolest čiji se tačan uzrok ne zna, ali se pretpostavlja da je u pitanju genetski faktor, kao i to da bivši pušači imaju veći rizik da obole od ove bolesti. Prvi simptomi ove upalne bolesti creva su bolovi u stomaku, proliv i krv u stolici, pa je potrebno što pre se javiti lekaru. Ulcerozni kolitis u nekim slučajevima može da dovede i do raka debelog creva. Za razliku od Kronove bolesti, koja može da se proširi na ceo sistem organa za varenje, ulcerozni kolitis napada samo debelo crevo. U nekim slučajevima potrebna je čak i hirurška intervencija. Uzrok infektivnog kolitisa je najčešće trovanje hranom i prljavom vodom, što dovodi do raznih bakterijskih i virusnih infekcija u debelom crevu. Simptomi ove vrste kolitisa su visoka temperatura, dehidratacija organizma, proliv i krv u stolici. Ishemijski kolitis je uzrokovan slabim dotokom krvi, odnosno zbog suženja krvnih sudova i arterija u debelo crevo ne dospeva dovoljna količina krvi i njegova funkcija slabi.
Simptomi ove upalne bolesti debelog creva su takođe visoka temperatura, bolovi u stomaku, kao i krvavi tragovi u stolici. Mikroskopski kolitis se najčešće javlja kod starijih žena, ali tačan uzrok ove upalne bolesti nije poznat. Simptomi su gubitak telesne težine, bolovi u stomaku i hronični proliv. Međutim, u ovom slučaju nema tragova krvi u stolici.

Lečenje

Krv u stolici je simptom koji upozorava na hitnu medicinsku pomoć, jer može dovesti do anemije i drugih posledica. Lekari će verovatno prepisati odgovarajuću terapiju zasnovanu na antiinflamatornim lekovima, od kojih su najznačajniji kortikosteroidi. Osim toga, lekari će vam prepisati dijetu i biljne čajeve koji će umiriti upalu debelog creva. Lekovito bilje je od ključnog značaja za lečenje ove bolesti. Što se ishrane tiče, ona treba da se bazira na povrću, probioticima, namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama, žitaricama itd. Dokazano je da nezasićene masne kiseline iz ribljeg, maslinovog i lanenog ulja smanjuju upalu creva. Treba izbegavati hranu koja nadima i koja se teško vari, a to nekada mogu čak biti i voće i razne salate. Treba izbegavati voće koje ima veliki sadržaj šećera, kao što je grožđe ili suvo voće. U slučaju upale debelog creva treba smanjiti i konzumiranje mleka i trans masti u vidu margarina ili ulja. Takođe, treba izbegavati i gazirana pića i kofein ili ih u potpunosti eliminisati.
Osim što se mora voditi računa o izboru namirnica, takođe treba paziti i na količinu pojedene hrane, kao i na to kako kombinujete namirnice u jednom obroku. Važno je da nikada u jednom istom obroku ne mešate ugljene hidrate i proteine, odnosno nemojte mešati pirinač, hleb ili krompir sa mesom, jajima ili ribom. Takođe, nikada nemojte jesti voće i piti tečnost neposredno nakon obroka. Idealno je da se između obroka prave pauze od oko 4 sata i da se u međuvremenu ne jedu grickalice.
  • 79
(3.35 / 79)

1 коментар:

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...