Маслачак ( Taraxacum) је род биљака из породице главочика (Asteraceae). Маслачак обухвата вишегодишње зељасте биљке са жутим цветним главицама сложеним из великог броја цевастих и језичастих цветова.
СТАНИШТЕ И РАСПРОСТРАЊЕНОСТ
- Првобитно настао на просторима Евроазије, данас је распрострањен и у Северној Америци, јужним деловима Африке, Новом Зеланду, Аустралији и Индији. Настањен је у свих 50 држава САД и већини канадских региона. На територији Балкана најчешће се среће врстаTaraxacum officinale.
- Маслачак успешно расте на свим земљиштима, али му највише одговарају влажне ливаде. Маслачак је веома распрострањен. Налази се на ливадама и травњацима, по пустим местима и напуштеним њивама, поред путева и око насеља.
ХЕМИЈСКИ САСТАВ И УПОТРЕБА
- Позната је, осим по лековитости, као изузетно хранљива биљка богата витаминима Ц и А, органским киселинама, минералима (посебно калијумом, натријумом и магнезијумом). Пролећна салата прави се од сасвим младих листова који се беру пре цветања и ван насељеног подручја.
- У народној медицини се користи за опште јачање организма и пролећно чишћење крви. Од њега се може справљати чај, сируп или маслачково вино.
- Корен маслачка има сложен хемијски састав. У млечном соку садржи хетрерозиде, угљене хидрате и минерале, па се користи за лечење упале и камена жучне кесе, жутице, смањеног лучења мокраће итд.
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Asterales
Породица: Asteraceae
Племе: Cichorieae
Род: Taraxacum
Cass.
Нема коментара:
Постави коментар