Varenje u usnoj duplji i
U usnoj duplji ( cavitas oris ) se obavija pocetna faza procesa varenja.Zadatak digestije u ovom delu je da se hrana grubo isitni i pomesa sa pljuvackom (saliva ) kako bi se formirao zalogaj hrane ( bolus ) koji moze lako da se proguta.
Hrana se u usnoj duplji zadrzava veoma kratko vreme ,svega 15-20 s i tu biva podvrgnuta mehanickoj i hemijskog obradi. U mehanicke primene spada sitnjenje hrane ,koje se postize zvakanjem i kvasenjem hrane pljuvackom . Sitnjenje je veoma vazno za biljnu hranu zato sto je ona bogata celulozom.
Hemijskim procesima varenja u ustima podleze skrob koji se pod dejstvom fermenata sadrzanih u pljuvacki razlaze do maltoze odnosno glukoze .
U usnoj duplji ( cavitas oris ) se obavija pocetna faza procesa varenja.Zadatak digestije u ovom delu je da se hrana grubo isitni i pomesa sa pljuvackom (saliva ) kako bi se formirao zalogaj hrane ( bolus ) koji moze lako da se proguta.
Hrana se u usnoj duplji zadrzava veoma kratko vreme ,svega 15-20 s i tu biva podvrgnuta mehanickoj i hemijskog obradi. U mehanicke primene spada sitnjenje hrane ,koje se postize zvakanjem i kvasenjem hrane pljuvackom . Sitnjenje je veoma vazno za biljnu hranu zato sto je ona bogata celulozom.
Hemijskim procesima varenja u ustima podleze skrob koji se pod dejstvom fermenata sadrzanih u pljuvacki razlaze do maltoze odnosno glukoze .
Нема коментара:
Постави коментар