петак, 22. децембар 2017.

Organ mirisa i organ ukusa

Organ mirisa (organum olfactorium)


Organ mirisa je smesten u sluznici gornjeg dela nosne duplje (cavitas nasi),i to samo u visini gornje nosne skoljke i gornjeg dela nosne pregrade.U sluznici se nalaze celije sposobne da reaguju na prisustvo isparljivih supstanci.To su mirisni receptori.Mirisni stimulusi prihvaceni mirisnim receptorima izazivaju nadrazaje koji se prenose mirisnim zivcima i mirisnim putem do pojedinih delova kore velikog mozga u kojima se vrsi prepoznavanje, uporedjivanje i razlikovanje mirisnih stimulusa.


Organ ukusa (organum gustatorium)


Organ ukusa je smesten u sluznici gornje strane jezika. Celije sposobne da prihvate osecaje ukusa nazivaju se receptori za ukus. Ovi receptori se nazivaju gustativna telasca (caliculi gustatorii). Gustativna telasca se grupisu u posebne tvorevine sluznice jezika koje se nazivaju gustativne papile jezika, a osetljive su na cetiri osnovne vrste ukusa:gorko,slatko,slano i kiselo. Osecaji cula ukusa se prenose iz gustativnih papila jezika putem sedmog i devetog mozdanog zivca (n.facialis et n.glossopharyngeus) i gustativnog  nervnog puta do odredjenih oblasti kore velikog mozga gde se vrsi prihvatanje, prepoznavanje i razlikovanje osecaja ukusa.






Branka Nikolic I5




Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...