недеља, 17. децембар 2017.

Nekrotizirajući fascitis (Fascitis necrosante)

Fascitis necrosnte

                 

Opis

Retka i potencijalno smrtonosna bakterijska infekcija koja zahvata kožu i potkožna meka tkiva. Infekcija se rapidno širi duž fascijalnih površina, uništavajući masti i mišiće. U početku može da izgleda kao obična kožna infekcija zvana celulitis, što otežava postavljanje rane dijagnoze. Zbog ekstenzivnog oštećenja koje proizvodi, bakterije koja su odgovorne za infekciju se neki put nazivaju “bakterije koja jedu ljudsko meso”.

Simptomi

Može da počne kao crvenilo na koži, ponekad nakon povrede na ubodnoj rani. Bol je često neočekivan u poređenju sa izgledom kože. Crvenilo i oticanje mogu vrlo brzo da se šire. Ostali simptomi obuhvataju: opšti osećaj obolelosti, visoku temperaturu, znojenje, jezu, mučninu, nesvesticu, zanemoćalost, slab puls.

Specijalisti

Opšti hirurg, infektolog

Terapija

Terapija ne sme da se odlaže da bi se sprečila trajna povreda i smrt. Moraju smesta da se daju intravenski antibiotici širokog spektra dejstva. Potreban je hirurški zahvat radi otvaranja i drenaže inficiranih područja i uklanjanja mrtvog tkiva. Neki put je neophodna amputacija. Može da se daje hiperbarična terapija kiseonikom. Može da bude potrebna transplantacija kože po prestanku infekcije.                                                                       

Noga zaražena Nekrotizirajućeg fascitisa

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...