субота, 16. децембар 2017.

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu ili na lat. nephrolithiasis
Kamen u bubregububrežni kalkulus-konkrement ili nefrolitijaza pojava je čvrstih ili trošnih nakupina (aglomeracija)  kristala rastvorenih minerala u mokraci, koje se stvaraju u bubreznoj karlici, čašicama iparenhimu bubrega.Mogu da variraju po obliku i veličini, od malih kristala veličine zrna peska do kamenja veličine loptice za golf. Na proces formiranja kamena u bubregu mogu da utiču socio-ekonomski, genetički i konstitucionalni činioci.

Ova bolest se javlja još od postanka čovečanstva, kod stanovnistva svih geografskih područja, etničkih grupa i u svim životnim dobima. Najčešće se pojavljuje između treće i šeste decenije života i više kod muškaraca, nego kod žena.
Kamen u bubregu obično spontano napušta telo izmokravanjem. Međutim, ako dostigne prečnik od više milimetara, dolazi do začepljenja u mokracovodu(ureteru) i zastoja u izlučivanju mokrace iz bubrega, što može da izazove jake bolove  u gornjem delu trbuha i preponi.
Urolitijaza  (lat.urolithiasis)
Je proces formiranja kamenaca u mokracnom sistemu.Reč urolitijaza izvedena je iz reči (lat.urina”, мокраћа) i (grč. речи „lithos”, камен, што би значило уринарни (мокраћни) камен).
                                                                                                                Andjela Radisavljevic, I4

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...