субота, 9. децембар 2017.

AORTA

                                         AORTA                                                                                               (aorta)


  • Aorta je najveći krvni sud čovečijeg tela od kojeg nastaju sve arterije velikog,sistemskog krvotoka.Aorta polazi od baze leve srčane komore.Početni deo aorte se pruža na gore,udesno i napred a naziva se ushodna aorta(aorta ascendens) koja naglo skreće u vidu luka,ulevo i nazad,prema kičmenom stubu i gradi luk aorte(arcus aorte).Luk aorte se pruža do leve ststrane IV grudnog pršljena ,a odatle se nastavlja naniže,niz kičmeni stub,kao nishodni deo aorte(pars descendens aorte) koja prolazi kroz grudnu i trbušnu duplju.Nishodni deo aorte je prečagom(diaphragma) podeljen na gornji grudni deo,(pars thoracica aortae)  koja se nalazi u grudnoj duplji , i donji trbušni deo,(pars abdominalis aorte) koja se nalazi u trbušnoj duplji.U trbušnoj duplji,u nivou IV slabinskog pršljenja ,aorta se deli na dve završne grane,desnu i levu zajedničku bedrenu arteriju(a.iliaca communis dextra et a.iliaca communis sinistra).
  • Ushodni deo aorte(pars ascendens aortae)-početni deo aorte od koje polaze dve bočne grane ,desna i leva srčana arterija(a.coronaria dextra et a. coronaria sinistra)
  • Luk aorte(arcus aorte)-Odvajaju se tri velika arterijska krvna suda.Idući sa desne u levo,to su brahicefalično arterijsko stablo(truncus brachiocephalicus),leva zajednička karotidna arterija(a. carotis communis sinistra) i leva potključna arterija (a. subclavia sinistra).Ova tri arterijska stabla u celini vaskularizuju glavu,vrat.gornje ekstremitete i delove zidova grudnog koša.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...