четвртак, 21. децембар 2017.

*ANEMIJA*

Anemija ili malokrvnost (anemia) je stanje koje se razvija zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca(sanguis rubeus) ili hemoglobina  u krvi. Ovo oboljenje može da ima veoma ozbiljan uticaj na život obolelih osoba i da dovede u najtežim oblicima do smrti.


-Uticaj na telo-

-Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih i belih krvnih zrnaca,i krvnih pločica) koje cirkulišu krvotokom. Eritrociti sadrže protein hemoglobin koji prenosi kiseonik iz pluća do svih ćelija u organizmu. Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozaksrce i mišići smanjena i samim tim ćelije dobijaju manje hranjivih materija. Na taj način anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima.

-Uzroci-

-Mogući uzroci anemije su:
  1. Gubitak krvi,
  2. Brojna oboljenja zglobova,bubrega,krvotvornih organa...,
  3. Neodgovarajuća ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.
-Simptomi-

-Zbog manjka crvenih krvnih zrnaca, smanjeno je dopremanje kiseonika do svih ćelija u organizmu i samim tim dolazi do ispoljavanja različitih simptoma. Ako je anemija blagog stepena, ne moraju da se ispolje znaci i simptomi bolesti. Ukoliko je anemija hroničnog tipa ( traje duže vreme ), telo može da se prilagodi novonstaloj situaciji i da kompenzuje promene. U ovom slučaju simptomi mogu da se pojave tek kad anemija postane težeg stepena.




-Dijagnostika-

-Lekari utvrđuju postojanje anemije kroz razgovor sa pacijentom o njegovim tegobama, pregledom obolelog i izradom krvne slike. Krvna slika se danas radi pomoću aparata koji daju informaciju broju eritrocita (RBC) leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Na rezultatu krvne slike se često nalazi broj, veličina, oblik i opis još nekih fizičkih karakteristika ćelija krvi. Hemoglobin označen skraćenicom Hb. Hematokrit ili Hct, je procenat uobličenih elemenata u krvotoku. Normalne vrednosti hemoglobina se kreću u rasponu od 120 do 160 grama po litru za odrasle žene i 130 do 180 grama po litru za odrasle zdrave muškarce. Anemijom se smatra stanje kada nivoi hemoglobina i hematokrita padnu ispod normalnih vrednosti zbog čega se javlja poremećaj funcije organa i sistema.


-LEČENJE-

-Lečenje anemije zavisi od težine i uzroka nastanka anemije. Ako je anemija blagog stepena, bez pratećih tegoba ili sa blagim simptomima, doktor će sprovesti dijagnostiku u okviru primarne zdravstvene ustanove. Ukoliko se pronađe uzrok, krenuće se sa odgovarajućom terapijom. Na primer, ako je anemija blaga i povezana sa niskim nivoom gvožđa u krvi, onda će se u terapiju uključiti suplementi gvožđa i sprovesti detaljnija ispitivanja da se utvrdi kako je do toga i došlo na prvom mestu.
Sa druge strane ako je anemija povezana sa naglim gubitkom krvi kao posledicom povrede, hospitalizacija i transfuzija krvi  su optimalna terapija da otklone tegobe i nadoknade izgubljenu krv.


-Anastasija Bošković I/1-

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...